söndag 20 januari 2013

Dinkelbaugette med valnötter


Förra helgen så gjorde jag dinkelbaugetter. Vi skulle ha räkfrossa och jag ville ha något gott nyttigt bröd till. Jag har gjord dessa baugetter tidigare så jag vet att det är ett säkert kort. En favorit i våran familj. Det passar utmärkt till räkor och aioli. Baugetterna är också goda till soppor, grytor och som frukostbröd. Prova!


Dinkelbaugetter med valnötter 

1,5 dl valnötter
2 msk färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk honung
3 msk olivolja
6 dl siktat dinkel + 0,5 dl till utbakning
2 dl rågsikt
lite flingsalt och rosmarin

Hacka valnötterna grovt och finhacka rosmarinen. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, olja, valnötter, rosmarin och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen) och blanda ihop. Degen ska vara lös. Täck sedan degen med en bakduk och jäs i 45 min. Sätt ungen på 250 grader. 
Häll resten av mjölet på bakbordet, stjälp upp degen och dela i fyra delar. Rulla varje del i mjöl och forma till långa, vridna baugetter och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Pensla baugetterna med vatten och strö på flingsalt och rosmarin. Grädda i 10 minuter. 

Recept kommer ifrån GI viktkoll.


Lycka till!

Ha en bra dag!
Anna


lördag 5 januari 2013

Smörgåstårta

Snart fyller min man år. Han brukar önska sig smörgåstårta istället för vanlig tårta. Jag gillar också smörgåstårta, speciellt med räkor, lax och rom.

För någon månad sen så gjorde jag en smörgåstårta, när vi hade släktlunch med min mans familj. Botten var en specialbeställd smörgåstårtbotten som jag köpte av en vän. I mellan hade jag hemmagjord skagenröra och rökt hamburgerkött med pepparrot.

Ovanpå så var det sallad, ägg, räkor, hemgravad lax, röd och svart rom, skinka, citron, gurka, tomat och dill. Jag skulle också ha ost men det fick inte plats för det var så mycket lax och räkor! :)

Jag har inget recept på rörorna eftersom jag gjorde allt på en höft.

Till skagenröran blandade jag ihop majonäs, lite creme fraich, räkor, dill, svartpeppar och lite citron.

I röran med rökt hamburgerkött hade jag vispad grädde, riven pepparrot, rökt hamburgerkött och lite creme fraich.


God fortsättning på det nya året!
Å ha en bra dag!
Anna