tisdag 20 november 2012

Rosendals mjuka pepparkaka med lingon

När jag fyllde 20 år fick jag Rosendals trädgårdscafés kokbok av en god vän, Anna. Boken har blivit väl använd och är numera lite sliten. Det finns mängder med bra recept i denna bok. En julfavorit i denna bok är Rosendals mjuka pepparkaka med lingon. Det är en kryddig och saftig kaka, som håller länge. Jag brukar dela upp kakan och frysa in i lagom stora bitar, så jag har när någon kommer på adventsfika. 


Det är både lingonsylt och créme fraiche i kakan så den blir väldigt saftig med en massa goda kryddor. En vän till mig sa att det var lite tantvarning över en mjuk pepperkaka, men att det är fantasktiskt gott och mysigt fikabröd. Jag känner samma sak. När jag var liten fick jag mjuk pepparkaka hos min farmor, eller som hon sa Pipparkaka, eftersom hon var från småland. När jag äter mjuk pepparkaka tänker jag alltid på farmor Sissan.


När du gör ett bakverk som innehåller kardemumma så använd dig alltid av nystött kardemumma. Det ger en mycket godare smak och dessutom så smakar det mycket mer. I Halloween-reportaget så gjorde jag kardemummabullar som är väldigt goda.



Rosendals mjuka pepparkaka med lingon

100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl créme fraiche
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen nejlikor
1 1/2 tsk nystött kardemumma
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt ( inte för söt, helst rårörd)
1 tsk bikarbonat
ca 3 1/2 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna något. Rör ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör, créme fraiche, lingon och kryddor. Blanda mjöl med bikarbonat och tillsätt det. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda kakan i 200 grader i ca 45 min.

Lycka till!

Ha en bra dag!
Anna

måndag 12 november 2012

Saffransskorpor

Snart är det första advent, så nu är det fritt fram att börja julbaka. :) Igår så bakade jag en julfavorit, saffransskorpor. Hela familjen är barnsligt förtjusta i dessa skorpor. Det är på egen risk ni bakar dessa skorpor. Av någon konstig anledning så blir det mindre och mindre i burken bara på några dagar.



Saffransskorporna är lätta att baka och trevliga att ge bort. Vem blir inte glad över att fått en bruk med hemmagjorda skorpor? Om du inte är förtjust i saffran kan du byta saffranet mot kardemumma. Kardemumma skorpor och också otroligt goda.


Saffrans skorpor
ca 30-40 skorpor

100 g smör
1 g saffran eller 2 tsk nystött kardemumma
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl skållade hela sötmandlar
1 1/2 tsk bakpulver

lite råsocker


Smält smöret tillsammans med saffranet. Häll in det smälta smöret i en bytta och blanda i äggen. Därefter blandar du i de övriga ingredienserna och rör om till en deg. Dela degen i tre bitar och rulla ut till tre längder som är ca 2-3 cm i diameter. Strö över med lite råsocker.
Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Därefter tar du ut plåten och sänker temperaturen till 125 grader. Sned skär längderna i drygt 1 cm tjocka skivor. Ställ tillbaka plåten med skorporna i ugnen och låt torka i ca 15 min.

Låt svalna och lägg i en bruk.

Recept Laila Lindholm.

Lycka till!

Ha en bra dag!
Anna