tisdag 24 juli 2012

Filone

Jag hade tänkte att jag skulle baka ett gott matbröd till middagen. Men jag hade så mycket att göra under dagen så jag tänkte att jag kunde göra degen på förmiddagen och grädda brödet innan maten. 
Så då fick det bli ett långjäst bröd som heter Filone.




Filone är ett bröd som kommer i från Toscana, Italien. Brödet är kortare och lite bredare än en baguette. Från början bakades brödet på surdeg men i dag så görs det på långjästning.  

I brödet jag bakade så hade jag i färsk rosmarin och hackade valnötter.



Filone


Till 2 bröd


25 g jäst
700 g kallt vatten (7dl)
2 msk olivolja
400 g durumvetemjöl 
600 g vetemjöl special
2 tsk flingsalt


Smula sönder jästen i en bunke och lös den i det kalla vattnet. Tillsätt oljan, durumvetemjölet och vetemjölspecial. Arbeta degen på låg hastighet i två minuter. Låt sedan degen vila i 30 min. 


Arbeta sedan in flingsaltet och kör maskinen på hög hastighet i tre minuter. Flytta över degen till en bunke som du har smort med lite olivolja. Plasta in bunken med plastfolie och låt jäsa i 2-5 timmar.


Sätt på ugnen på högsta värmen. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma till två avlånga bröd. Lägg den på en plåt.
Låt bröden vila tills ugnen blivit varm.


Skär två ganska djupa snitt i bröden. Sätt in plåten i mitten på ungen och häll ca 1/2 dl vatten på botten av ugnen innan du stänger luckan. Grädda i 5 minuter. Sänk sedan tempraturen till 200 grader i varmluftsugn och 225 grader för vanlig ugn. Grädda brödet ytterligare i ca 20 min tills de har fått en fin färg. 


Låt brödet svalna utan bakduk. 


Lycka till!

Ha en bra sommar dag!
Anna

måndag 16 juli 2012

Pitabröd

Häromdagen så gjorde jag hemmagjorda pitabröd. Mumisigt värre! Bröden var enkla att göra. Till pitabrödet så gjorde vi kryddiga köttfärsbiffar och röbetstaziki. Så det blev som en hamburgare fast med smak av Turkiet.
Dagen efter hade vi några pitabröd kvar och lite vitlöksmör. Så jag delade bröden i två delar och bredde på lite vitlöksmör och körde i ugnen några minuter. Det blev också jättegott.

Pitabröd 


ca 12 st


50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
ca 12 dl vetemjöl


Smula sönder jästen i hushållsassisten och häll på vatten och mjölk. Rör till jästen löst sig. Tillsätt socker, olja och salt. Arbeta in mjölet lite i taget och kör maskinen i ca 5 min. Låt degen jäsa i 30 min under bakduk.


Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 12 bitar. Kavla ut till rundlar ca 12-14 cm i diameter.
Lägg bröden på plåt med bakpapper och låt jäsa ytterligare i 25 min under bakduk.


Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 8-10 min. Låt svalna under bakduk på galler. 


Lycka till!



Ha en bra sommardag!
Anna



lördag 7 juli 2012

Sockerkaksrutor med mörkrom glasyr

Den här kakan brukar min svärfar bjuda på. Han har cognac i sin kaka. I originalreceptet ska det vara punsch. När jag skulle göra kakan så var cognacen slut så jag tog mörk rom istället. Det gick minst lika bra.  Jag har funderat på att prova göra kakan med Fireball ( kanelwhisky ), serverad med smörstekta äpplen och lättvispad grädde till. Jag återkommer när jag gjort det. :)
Jag har ätit den här kakan med färska jordgubbar och grädde. Riktigt gott. Eftersom kakan ska vara i ugnen med spriten så försvinner all alkohol, men smaken sitter kvar. Min barn gillar också kakan...

Sockerkaksrutor med punschglasyr

Ca 24 bitar

3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl smält smör
1/2 dl rapsolja
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl (180g)
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Glasyr:

1 1/2 dl strösocker
1/2 dl smältsmör
1/2 dl rapsolja
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl punsch

Garnering:

florsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop smör och rapsoljan. Tillsätt mjölken, smör/rapsoljeblandningen, mjölet, vaniljsocker och bakpulver. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord liten långpanna, ca 20 - 30 cm. Grädda kakan i mitten på ugnen i ca 10 min.

Glasyr: Rör samman socker, smör, rapsolja, grädde och punsch. Häll glasyren på kakan och grädda ytterligare ca 10 min. Låt kakan svalna innan den skärs i rutor. Pudra över med florsocker.

Lycka till!

Ha en bra sommar dag!
Anna