fredag 29 juni 2012

Syrliga mazariner

Till midsommar gjorde jag dessa goda mazariner. Lätt att göra och att frysa in. Det går att göra i långpanna eller i små folieformar. Vill man inte ha den syrliga krämen ovanpå så är lättvispad grädde och några jordgubbar inte så tokigt att ersätta med.
En mazarin för både stora och små. Dekorera med en lite kvist mynta eller citronmeliss. 


Syrliga mazariner

Ca 20 st (både i långpanna och i formar)

200 g smör
200 g mandelmassa
1 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl

Blanda smör, mandelmassa och socker. Jag använde mig av en mixer. Tillsätt ett ägg i taget och sedan mjölet. 
Fördela smeten i formen/formarna. 
Grädda i ugnen i 200 grader. Ca 20 min i långpanna och ca 10 minuter i formar.

Låt svalna.


Citron kräm

2 dl cremé fraich
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
saft och skal av två citroner

Koka ihop till en ganska tjock kräm.

Bred krämen över mazarinen/mazarierna. 

Går bra att frysa.

Lycka till!


Ha en skön sommar dag!
Anna

torsdag 21 juni 2012

Rimbobullar

Min brors favoritfikabröd är Rimbobullar. Jag förstår faktiskt det. Å gud så gott, är en stående kommentar till dessa buller. Eller också, det smakar precis som när jag var liten.
Min mormor gjorde Rimbobullar till oss. Inte så ofta som vanliga bullar, men ibland så fick vi festa på dessa supergoda favoriter.
Rimbobullar utan glasyr
Jag bakade Rimbobullar för att ha något i frysen nu under sommarn när tjejerna har sommarlov. Det hör till att få en bulle på stranden efter ett dopp. :)

Tips med bullarna är att du kan frysa in dem gräddade utan glasyr. Eller frys in dem ogräddade efter jäsningen. Då är det bara att ta fram och grädda som angivelsen i receptet. Härligt att ha rykande färska bullar att bjuda på när någon kommer på besök.
Rimbobullar med glasyr
Rimbobullar


Tid ca 2 timmar och 45 minuter


ca 25 st


25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl


Fyllning: 


100 g smör
2 1/2 msk socker
2 tsk äkta vaniljsocker


Pensling:


1 äggula
1 tsk kallt vatten


Granering: 


1 dl florsocker
1 msk vatten


Smula ner jästen i en dekbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt smöret delat i mindre bitar, sockret och mjölet. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.
Kavla ut den till en stor fyrkant, ca 40 x 40 cm, på en mjölad arbetsbänk. Skär den i fyrkanter, 8 x 8 cm. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt på fyrkanterna. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen. Lägg bröden i pappersformar och ställ dem på plåtar. 
Låt dem jäsa övertäckta ca 2 timmar i rumstemperatur. 


Pensla bröden med det uppvispade äggulan och vattnet. Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader, 5-8 min. I varmluftsugn i 200 grader, ca 8 min.


Låt bullarna kallna utan bakduk på galler. Glasera bröden med florsockerglasyr strax innan de ska serveras. 


Lycka till!

Ha en härlig midsommar!
Anna



torsdag 14 juni 2012

Hundtårta

Tova och Saga ville bjuda sina klasser på tårta. Deras klasskamrater hade sett mig i tidningen och ville smaka på tårtor. Jag skulle göra tårtan till dagen innan vi skulle resa bort. Vi hade dock lite otur så båda tjejerna blev sjuka. :( På morgonen när jag berättade att de inte fick gå i skolan blev de som två arga bin. Livet var orättvist och de skulle gå ändå. För att göra tjejerna lite glada så lovade jag att vi skulle baka en liten tårta för att bjuda farmor på. Så det blev som Tova ville, en Hundtårta.


Jag använde mig av vanlig tårtbotten/anslag som jag färgade lila och mintgrönt. Se recept under receptfliken. För att få schackrute-effekten så tryckte jag ut en lika stor ring i varje botten och bytte den gröna mitten med den lila mitten. Så här.


Jag mixade frysta blåbär med lite fruktsocker och hade mellan och så lite vaniljkräm. Runt om så hade jag vispad grädde. Som täcke på tårtan så blev det en choklad-sockerpasta.




Ha en bra sommar dag!
Anna


tisdag 5 juni 2012

Hur man gör en palm

För någon månad sen så gjorde jag en djungeltårta till min dotter. Jag tänkte att jag skulle tipsa er om hur man kan göra en palm.

Det är inte så svårt som man tror. Bara man har rätt tyll (spritsmunstycke). Jag använde mig av en tyll som heter 112. 



Jag gjorde en glasyr på äggvita, florsocker och grön färg. Glasyren ska vara ganska tjock, så att inte den rinner. 


Lägg en bit folie på en kupad form. Jag använde mig av en cup cake-form med rundad botten. Sedan är det bara att spritsa från toppen och ner. Låt palmbladen torka i minst två dygn eftersom det är mycket vätska i glasyren. Du känner när du kan ta bort palmbladen från foliet. Gör några extra ifall någon går sönder. 


Som stam använde jag mig av ett tjockt sugrör som jag klädde med brun sockerpasta. (sockerpasta finns att köpa på Panduro hobby eller på någon bakbutik på internet) Jag klädde halva sugröret med sockerpasta. Den oklädda delen använde jag som stöd för att sticka ner i tårtan. Jag tog lite glasyr för att fästa palmbladen på stammen. 

Lycka till!

Ha en skön sommar dag!
Anna