söndag 22 april 2012

Schackrutekaka med apelsin

Min bror och svägerska kom hem från Florida för någon veckan sedan. De hade handlat en present till mig. Tårtbottenformar som man kan göra så att tårtan blir schackrutig när man skär i den. Hur kul som helst!

Det följde med ett amerikanskt recept i förpakningen som jag la till rivet apelsinskal och färskpressad apelsinsaft. Runt om kakan så gjorde jag en froting på Philadelphiaost, smör, florsocker och rivet skal av apelsin.


Vi var lite het på gröten när vi skulle äta kakan. De blev bättre när den hade stått i kylskåpet några timmar. Schackrutemönstret blev bättre när den fått kallna ordentligt. 

Istället för att göra kakan schackrutig kan du göra tre bottnar två stycken som är i choklad och en utan choklad så får du en randig tårta istället. Eller gör som en vanlig tigerkaka. När du gör en tigerkaka "Kratta" runt smeten med en gaffel då blir kakan tigerrandig. 

Om du gör flera lager så blir det bättre om du använder dig av ett tunt lager fyllning i mellan så att den blir saftigare och finare när du skär i den. I all hast så glömde jag att göra det. Jag har gjort det förr och det blev mycket snyggare resultat å godare. Du kan nalla lite av frotingen och färga den med lite kakao eller smält choklad. Eller göra en chokladganache. Hacka 100 g mörkchoklad fint. Koka nästan upp 2 dl vispgrädde och häll över chokladen. Rör om till en slät smet. Bred över varje lager. 



Schackrutekaka apelsin

4 cups vetemjöl (9,6 dl)
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 cup rumstempurerat smör (230g)
2 cups strösocker (4,8 dl)
2 dl mjölk 
1 2/3 dl saft från färska apelsiner
4 ägg
2 msk vaniljsocker
115 g mörkchoklad
1-2 rivet skal av apelsin

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen i vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna. Blanda de torra ingredienserna. Ta en stor skål och vispa smör och socker. Blanda i ett ägg i taget och vispa. Tillsätt de torra ingredienserna varvat med mjölken och apelsinsaften. 
Dela upp smeten i två skålar. Blanda i chokladen i ena smeten. Och det rivna skalet av apelsin i den andra. 
Fördela smeten som du vill. Se tips ovan. Grädda i ca 25-30 min om du gör flera lager och ca 45 min om du gör en hel kaka.


Cream cheese frosting

60 g mjuk smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad apelsinsaft
rivet skal av 1 aplesin
200 g philadelphia ost

Vispa kraftigt ihop smör, florsocker, vaniljsocker, saft och apelsinskal. Blanda sedan i ph-osten.
Bred över kakan. Ställ in i kylen någon timme innan du serverar.


Lycka till!


Ha en bra dag!
Anna


söndag 15 april 2012

After Eight brownies

Det här receptet kom jag över från en utländsk hemsida för ett år sen. Jag har gjort den här kakan flera gånger. Både som Browniesbitar och som en hel kaka. 
Det är nästan som att äta godis. Otroligt god. Gott med en liten bit till kaffet efter maten.
Min minsta tjej fick tag på en bit After Eight brownies när mina större tjejer fikade. Det gick inte att ta av henne kakan. En stor favorit. :)

Den är god som den är. Men den är också god med kallvispad grädde eller choklad frosting.

After Eight brownies 

230 g smör
230 g mörk choklad
130 g vetemjöl
500 g strösocker
2 tsk vaniljpulver
4 ägg
1 litet paket After Eigth

Smält smöret med den mörka chokladen i en kastrull på låg värme. Rör tills allt är smält. 
Ta bort kastullen från värmen och tillsätt sockret och vaniljsockret. Rör om ordentligt.
Tillsätt ett ägg i taget. Vispa ca 30 sekunder mellan varje ägg. Piska inte äggen!!
Blanda försiktigt i vetemjölet. 
Häll hälften av smeten i en form med täckt bakplåtspapper. Täck smeten med After Eight plattor. Häll sedan över den resterande smeten. Så alla After Eight plattor blir täckta. 

Grädda i mitten av ugnen i 160 grader i ca 25 min.

Den ska vara klibbig.
Ställ in brovniesen i frysen i minst 20 min för bästa resultat. Dela upp den i valfritt stora bitar. 


Mörk choklad frosting

5 g kakao
1 1/4 dl kokande vatten
340 g osaltat smör
60 g florsocker
1 nypa salt
450 g smält choklad som har svalnat

Blanda vatten och kakaon väl.
Vispa smör, salt och socker fluffigt. Sänk hastigheten och tillsätt den avsvalnade chokladen. Tillsätt vatten/kakaon och blanda tills du fått en fin glasyr. Du kan ha frostingen i kylskåpet i ca 5 dagar eller i frysen i ca 1 månad. Men den ska vara rumstempurerad när du använder den. 

Lycka till!

Ha en bra dag!
Anna

fredag 6 april 2012

Tovas Djungeltårta

Idag var det dax för barnkalas på baksidan av huset. Vi grillade parisare och åt djungeltårta. Påskharen hade varit på åkern nedanför huset och lagt ut påskägg. Alla barnen var som kor på grönbete när de fick till uppgift att leta efter ägg. :)
Tova ville ha en tvåvåningstårta med djungeldjur och vattenfall. När jag hade gjort fyra djur tyckte hon att jag kunde göra fler. Jag tyckte att det räckte med fyra. Du kan väl allafall göra en fisk som hoppar i vattenfallet, sa Tova. Inga krav alls...Det fick bli en fisk som sticker upp ur vattnet.
Alla ville äta djuren men jag hade lovat Tova att spara dem. Så då blev det stor efterfrågan på stenarna istället.
Som gräs och palmblad använde jag mig av kristyr (äggvita och florsocker). All annan dekoration var gjord av sockerpasta och gumpaste. Jag använde mig av tårtgelé som jag penslade på för att få den blanka effekten på vattenfallet. 

Ha en fortsatt bra påsk!
Anna

onsdag 4 april 2012

Miss Cupcake 2012

Jag är med och tävlar för Miss Cupcake 2012 som anordnas av Dr Oetker. Jag skulle bli fantastiskt glad om ni ville rösta på någon av mina bidrag. :) Jag har tre bidag.

Miss Pinup Shoe http://www.misscupcake.se/sv/node/1616.



Miss Frilly http://www.misscupcake.se/sv/node/1617.




Miss Djungel http://www.misscupcake.se/sv/node/1615.


Ha en bra dag!
Anna

söndag 1 april 2012

Tovas Uggletårta

Idag fyller min mellersta tjej, Tova 7 år. Hon är familjens djurvän. Hon älskar alla djur.
Tova har berättat för mig att hon vill ha en djungeltårta på barnkalaset och en tårta med ett skogsdjur på familjekalaset. Idag var det dax för hela familjen att komma och äta tårta.

Det blev en uggla på en gren. Tova var med mig och gjorde tårtan. Det var hon som kom på att ha moln som kant längst ner. Hon ville också att det skulle synas att hon fyllde 7 år så jag gjorde en stående sjua med en fjäril på. 

Jag gjorde två vanliga tårtbottnar. Varje botten delade jag i tre lager. Så det blev sex lager med fyllningar. Som fyllning hade jag hemmagjord Lemon curd, mixade jordgubbar och vispgrädde. Se recept under receptflicken.


På långfredag är det dax för barnkalas så då kommer det en ny tårta om det går som det ska. :)

Ha en bra dag!
Anna