lördag 27 oktober 2012

Halloween

Idag så finns det ett Halloeenreportage om mig i Sundsvalls tidning. För er som inte har ST tänkte jag att jag skulle lägga ut recept och bilder på det jag bakade till reportaget.

Spökcupcakes, Sugercookies, Devilfoodcake med apelsinfrosting, Kardemummabullar och Pumpacupcakes.



Halloweentårta

Botten:

Devil Food chocolate cake

2 x 20 cm bakform eller en 28 cm bakform

200 g rumstempererat smör
3 dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
3 ägg                                                                                
1 ½ dl kakao
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl vatten

Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget. 

Sikta sedan i de torra ingredienserna. Samt vattnet. Vispa ihop
till en slät smet.  Fördela smeten lika i två smörade formar eller      
en stor.

Grädda i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Recept från Passion 4 baking

Fyllning och glasyr:                                   

Orange cream cheese frosting

60 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad apelsinsaft
rivet skal av 1 aplesin
200 g färskost (tex Philadelphiaost)
Orange hushållsfärg efter tycke (eller blanda röd och gul hushållsfärg)

Vispa kraftigt ihop smör, florsocker, vaniljsocker, saft och apelsinskal. Blanda sedan i färskosten och hushållsfärgen.
Lägg frostingen i varje lager av tårtan och bre sedan ett jämt lager runt. Ställ in tårtan kylen någon timme innan du lägger på chokladglasyren.

Topp dekoration:

Chokladglasyr

120 g mörk choklad
1 msk osaltat smör
2 msk ljussirap
1 ½ dl vispgrädde

Hacka chokladen fint. Lägg choklad, smör och sirapen i en skål. Koka upp grädden och häl den över chokladen. Låt stå i ca 1 min. Rör om i smeten tills du får en slät smet. Låt vila i ca 3-5 min innan du glaserar tårtan. Börja med att lägga lite av glasyren i mitten av tårtan och arbeta dig utåt med baksidan av en sked. Se till att glasyren rinner över på vissa ställen. Ta lite glasyr åt gången så blir resultatet bättre. 


Choklad cupcake
 
125 g rumstempererat smör
2 ägg
125 g strösocker
35 g kakao
1 ½ tsk bakpulver
120 ml grädde (35-40%)
2 tsk vaniljsocker
150 g mörkchoklad

Smält chokladen och låt den svalna.
Vispa smör och socker. Tillsätt sedan ett ägg i taget.
Sikta mjölet, kakao, bakpulver och vaniljsocker i smeten.

Fördela smeten i cupcakesformar. Grädda i 160 grader i ca 25 min.

Orange cream cheese frosting

60 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad apelsinsaft
rivet skal av 1 aplesin
200 g färskost (tex Philadelphiaost)

Vispa kraftigt ihop smör, florsocker, vaniljsocker, saft och apelsinskal. Blanda sedan i färskosten.
Bre eller spritsa frostingen på cupcakesen. Ställ in i kylen någon timme innan du serverar. Dekorera.

Spök cupcakes

Klubbor
Vit sockerpasta
Svart sockerpasta eller smält choklad




Spök  Sugar Cookies 

575 g rumstempererat smör
4 3/4 dl socker
2 stora ägg
frön från en vaniljstång eller 3 tsk äkta vaniljsocker
12 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt

Vispa smör och socker tillsammans i en skål på medelhög hastighet. Blanda noga i ca 1 minut.
Skrapa ner smeten från kanterna. Blanda långsamt i ett ägg i taget. Se till att all smet blandas.

Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna med ca 1 msk socker på en skärbrada och arbeta samman till en pasta. Arbeta in vaniljpastan i degen. 

Blanda de torra ingredienserna och sikta. Lägg i mjölblandningen i bunken. Blanda ihop smeten på låg hasighet. Tips: lägg över en bakhandduk så inte mjölet smiter ut. Överblanda inte smeten för då kan kakorna bli torra. 

Sätt degen i kylskåpet i minst en timme. Kavla ut till önskad tjocklek. Tryck ut med de figurer du vill ha. Förvara degen som du inte använder i kylskåpet. Kakorna kommer då att hålla formen bättre när de gräddas. 

Grädda kakorna i 175 grader i ca 8-12 minuter tills de är gyllenbruna. Gräddningstiden är olika beroende på storleken på din kaka. 
Dekorera med florsockerglasyr


Kardemummabullar

Ca 35 stora

Raskdeg
                                                  
50 g jäst
5 dl mjölk
¾ dl strösocker
4 dl vetemjöl

Lös jästen i mjölken. Rör ner mjöl och socker. Låt stå i ca 30 min.

Bortgörning

Raskdeg
13 dl vetemjöl
¾ dl vit sirap
½ dl strösocker
1 ½ msk kardemumma
200 g rumstempererat smör
1 äggula
1 tsk salt

Blanda i alla ingredienserna i raskdegen. Kör bortgörningen i hushållsassistenten i 20 min. Låt sedan degen vila i 40 min.

Fyllning

250 g rumstempererat smör
1 ½ dl strösocker
2 msk kardemumma
knapt 1 dl vetemjöl

Vispa ihop till en smet.

Dela vetedegen i två delar och kavla ut varje del till en ½ cm tjock rektangel. Bred på fyllninge och vik ihop degen med ett treslag. Skär 1 ½ cm remsor och knyt ihop till en knut. Låt knutarna jäsa till dubbel storlek.
Pensla med ägg och strö över råsocker och grovmald kardemumma.
Grädda på 200 grader i ca 10 min.

Recept kommer från Park Konditori i Äppelviken


Lycka till!

Trevlig helg!
Anna

4 kommentarer :

  1. Det ser jättehärligt ut. Jag gillar speciellt färgkontrasten i tårtan. /Anne

    SvaraRadera
  2. Tack Anne! Kul att höra. Ha en bra dag! Anna

    SvaraRadera
  3. Woow! Tårtan ska jag baka snart!! Men färga till någon annan fin färg och dekorera med något annat =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Kanske röd med en lite tomte på? :) God jul!

      Radera