torsdag 29 december 2011

Cakepops till nyår

Jag hade lite sockerkakssmulor över efter allt bakande innan jul. Som jag hade tänkt göra damsugare av. Det blev cakepops istället. Lite festligare och roligare. 
Cakepops är kaka på klubbpinne. Du kan göra som du vill när du gör cakepops, bara det är lätt att forma till en boll. 
Jag gjorde samma deg som man gör när man gör dammsugare. Se recept nedan.
Rulla degen till en lagom boll. Doppa klubbpinnen i smält choklad och stick ner den i degbollen (för att bollen ska fastna på klubban). Låt chokladen stelna. Sedan är det bara att doppa hela bollen i smält choklad. Strö sedan över med lite strössel.


Dammsugare innehåll

50 g mjukt smör
5 dl kaksmulor
2 tsk kakao
20 g mandelmassa
arrakessens eller punsch efter smak

Knåda ihop till en deg. 

Gott nytt år!
Anna

söndag 18 december 2011

Linns glutenfria chokladtårta

Förra veckan frågade min granne Maria mig om jag inte hade lust att göra en tårta till deras dotter Linn. Linn hade frågat Maria om jag kanske kunde göra en tårta åt henne. Och det är klart att jag ville göra en tårta till söta Linn.
Linn gillar choklad så då var valet enkelt. Och så skulle den vara glutenfri. Jag surfade runt lite på nätet och fick lite kokböker av Maria. Så tillslut så hittade jag vad jag ville göra och vad jag trodde Linn skulle gilla.


Glutenfri chokladtårtbotten. Jag gjorde två bottnar eftersom glutenfritt mjöl har tendensen att smula sönder. Mellan lagren så gjorde jag en kola av kondenserad mjölk. Jag tog bort etiketen på bruken till den kondenserade mjölken och la jag den i en kastrull med vatten och kokade den i 2 1/2 timme. När man gör så med kondenserad mjölk så blir den som en kolakräm. På toppen av tårtan gjorde jag chokladfrosting. Runt om tårtan så la jag chokladsockerpasta.

Glutenfri Chokladtårtbotten
6 dl socker
5 dl glutenfri mjölmix
6 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
200 g smält smör
4 ägg
3 dl kokande vatten


Blanda alla torra ingridenenser. Blanda sedan i ägg, smör och vatten. Fördela smeten i två lika stora tårtbottnar och grädda i nedre delen av ungen i 175 grader i ca 35-45 min.


Chokladfrosting
300 g florsocker
100 g mjukt smör
40 g kakao
40 ml rödmjölk


Vispa ihop smör, kakao och florsocker. Tillsätt mjölken droppvis. När allt är blandat vispa i ca 5 minuter på hög hastighet.

God Jul
Anna

onsdag 14 december 2011

Kladdkaka på vitchoklad med saffran

Tänkte bara tipsa om kladdkakan som görs på vit choklad som jag tidigare i höst la ut under "Tjejfest". Använd samma recept, men ta i en påse saffran. Supergott! Servera den med lätt vispad grädde och blåbär.
Saffran och blåbär går väldigt bra ihop.

Min bror Jonas och svägerska Camilla hade Luciafest igår. Camilla frågade mig om jag hade något bra recept. När jag gjorde kladdkakan med vit choklad första gången så tänkte jag att den skulle nog bli god om man tog lite saffran i. Så jag sa till Camilla att prova. Och det blev riktigt lyckat!

Kladdkakan är lätt att göra och den kan med fördel göras dagen innan. Bjuder ni på den blir ingen besviken. Vi var 14 personer igår och alla gillade den. :)

Bild på den kladdkakan utan saffran.
Hann inte ta någon bild på den med saffran, den gick åt på en gång. :)


Vitchokladkladdkaka med saffran

2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 påse saffran
100g vit choklad
2,5 dl vetemjöl

Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Smält smöret tillsammans med saffranet och bryt sen ner chokladen i små bitar och rör tills allt är smält. Blanda sedan ner smör/chokladen och mjölet i det uppvispade ägget. Smöra en form med löstagbar kant. Grädda kakan i 200 grader i ca 15 min. Kakan ska vara kladdig i mitten.
Pudra kakan med florsocker. Servera kakan med vispgrädde och hallon.


God jul
Anna

måndag 12 december 2011

Chokladpraliner

I lördags tillverkade jag, min mamma och min kära svägerska Camilla lite praliner. Mina tjejer var förstås också med. Tova var överallt och slickade varenda sked och skål. Hon hade en chokladmustasch hela dagen. Hon stod nästan hela tiden bredvid Camilla. Camilla fick hela tiden säga till henne att inte tjuva choklad. Jag förstår inte att det inte finns något stopp i deras magar. Jag tyckte det räckte med chokladlukten.
Vi gjorde limetryffel, chili/rosépeppar pralin, kardemummapraliner, polkagrispraliner och saffranspraliner. Min favorit är limetryffel gjord på vitchoklad. Camillas favorit var chili/rosépepparpralin och mammas var saffranspralin.
Tjejerna gillade polkagrispralinen eftersom vi gjorde dessa som klubbor.
Polkagrisklubbor
Polkagrisklubbor

200 g mörk choklad 
Polkagrisar efter smak

Hacka chokladen fint och smält hälften i vatten bad, chokladtempratur ca 50 grader. Ta och häll i den resterande chokladen och rör till en fin jämn smet. 
Krossa polkagrisarna i en påse med en hammare. Ta sedan och blanda i polkagrisarna i chokladen. 
Ta små bakformar och klicka upp chokladen. Ta sedan en klubbpinne och tryck i chokladen. 
Chili/rosépepparpralin
Chili/rosépepparpralin


400 g mörk choklad 70%


Hacka chokladen. Ta hälften och smält i vatten bad till max 55 grader. Rör i den resterande chokladen. Chokladen ska vara ca 30-33grader. Om den inte är det ställ den i vatten badet igen och rör tills den får rätt temeratur. Fyll pralinformar till hälften och smeta ut chokladen så att den klär hela formen. Låt sedan stelna.


250 g mörk choklad minst 52%
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk finhackad röd chili
3 tsk krossade rosépeppar korn 
+ extra korn till garnering


Finhacka chokladen. Värm grädden och lägg i den hackade chili och de krossade rosépepparn. Häll över grädden på den hackade chokladen och rör till en slät smet. Fyll de chokladklädda formarna med chili/rosé fyllningen nästan ända upp till kanten. 
Ta sedan den mörka chokladen och täck över fyllningen.Smula över med lite skal från rosépepparn.  Låt stelna innan du tar ut pralinerna ur formarna. 
Saffranspralin
Saffranspralin


200 g vitchoklad
3/4 dl vispgrädde
1 pkt saffran
1 msk honung
25 g smör


150 g mörk choklad
kakao efter behov



Hacka den. Koka upp grädden, saffran, honungen och smöret. Häll sedan över den varma vätskan på den vita chokladen. Rör så all choklad är smält. Ställ in i kylskåpet tills den har blivit hård. Gärna flera timmar. 


Hacka den mörka chokladen och smält hälften i ett vatten bad. När den är smält häll i resten av chokladen. 


Rulla den vita chokladen till bollar. Och doppa dessa i den mörka chokladen. Lägg bollarna på ett bakplåtspapper. 


När de har stelnat rulla bollarna i kakao. 

Kardemummapralin
Kardemummapraliner  

Vi använde samma recept som till saffranspralinerna fast vi bytte ut saffran mot kardemumma och använde bara vit choklad.
Limetryffel
Limetryffel

1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad av god kvalitet
50 g osaltat smör, rumsvarmt

Garnering:

1/2 dl strösocker
finrivet skal av 1 lime

Koka upp grädden och tillsätt limesaften. Hacka chokladen och blanda den i grädden. Vispa tills allt är smält. Rör i smöret. Ställ övertäckt i kylskåpet och gärna över natten.

Blanda sockret och lime. Rulla till små bollar. Innan servering rulla tryfflarna i limesockret.




Lycka till!


God Jul
Anna




onsdag 7 december 2011

Nu börjar snön falla.

För några år sedan så hade vi en tävling på jobbet där vi kunde vinna en gruppresa till Stöten. För skoj skull så gjorde jag en tårta som en slalombacke . Jag tycker att det passar att visa den nu eftersom det ligger snö i luften och att snökanonerna går för fullt i vår närliggande slalombacke.


Tårtbotten var av choklad med chokladfyllning. Jag gillar när tårtan är vit och när man skär i den så är det i mörk choklad. 
Längst upp på toppen satt jag ett par skidor med stavar. Ännu en gång fick jag användning av min Barbiekjoltårtform. Toppen!



God Jul
Anna

söndag 4 december 2011

Tupptårta

Min man frågade mig om jag inte kunde göra en tupptårta. De skulle ha fest på jobbet och ville ha en tårta som såg ut som en tupp. Det första jag tänkte på var att jag skulle göra en vanlig tårta men en tupp på. Men efter att tänkt ett tag så är det rätt trist. Sen kom jag på att jag kunde använda mig av min Barbietårtbottenform. Formen är lite om en kupol för att kunna användas som en kjol åt en halv Barbie.



Jag gjorde an vanlig tårtbotten med smak av vanilj. Som fyllning gjorde jag hemmagjord Lemon Curd. (otroligt mycket godare att göra egen än att köpa, se receptet nedan) Och mixade jordgubbar med florsocker. Samt grädde både i tårtan och runtom. Sedan klädde jag botten med ett lager sockerpasta. Efter det så tog jag och gjorde fem olika högar av sockerpasta och färgade dessa i liknade färger. För att sedan täcka tårtan igen med sockerpasta för att få en fjäderliknade effekt. 




Lemon Curd

3 citroner
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ekologiska ägg
2 ekologiska äggulor

Jag tvättar alltid citronerna med en liten droppe diskmedel för att få bort all besprutning. 
Blanda citronsaft av två citronerna med rivet skal från alla tre citronerna tillsammans med smör och socker. Koka upp och sila av vätskan. Blanda maizenan med saften från den tredje citronen och rör ner det i den silande vätskan. Vispa ihop äggen och rör ner den i vätskan och sjud tills krämen tjocknar.
Häll upp i en skål och låt svalna. 

Lycka till!

God Jul 
Anna




lördag 3 december 2011

Lemon Bars

Jag har hittat ett amerikansk recept på Lemon Bars som jag vara bara tvungen att prova. Jag kunde inte motstå detta recept, då jag är otroligt förtjust i citron i bakverk och efterrätter. Det var bara att åka på affären och köpa en påse citroner. Gott blev det alla fall. Kakan är godast riktigt kall med lite lätt vispad grädde till.

Tyra fyller 1 år idag. Så hela tjocka släkten har varit här. Jag bjöd på lite nya recept, som jag kommer att lägga ut på bloggen framöver. Det har varit en hektisk vecka. Saga har varit sjuk. Tyra gillar inte när jag bakar, hon vill att jag ska sitta på golvet och titta på medan hon leker. :) Och det är ju klart, mycket mysigare att vara med mamma än att sitta själv. Sällskapssjuk som sina systrar.



Jag har omvandlat receptet till svenska mått.

Lemon Bars

Botten:

230 g smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl florsocker

Fyllning:

3 1/2 dl strösocker
2/3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
1 dl färskpressad citronsaft

Sätt ugnen på 175 grader. Använd en form ca 32x22 cm annars blir den för platt.
Smöra formen.

Botten:
Smula ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Grädda i 20 minuter eller tills den är gyllenbrun.

Fyllning:

Blanda alla ingredienserna i en skål, vispa inte men blanda väl. Häll den på den varma botten. Och grädda ytterligare i 20 min.

Låt svalna och pudra på florsocker.


Lycka till!

God Jul
Anna